Τζίνγκο Μπιλόμπα (Gingo Biloba)

1) Τι είναι το γκίνγκο μπιλόμπα;

Το Γκίνγκο ή Σαλιβουρία   είναι το μοναδικό επιζών είδος της οικογένειας των Γκινγκοειδών και η ονομασία του προέρχεται από την κινέζικη λέξη Ginkyo που σημαίνει ασημένιο βερίκοκο. Υπολογίζεται ότι εμφανίστηκε πριν 180-200 εκατομμύρια χρόνια. Στην Κίνα και στην Ιαπωνία ευδοκιμεί από παλιά, αλλά στην Ευρώπη και την Αμερική έκανε την εμφάνισή του τον 18ο αιώνα. Σήμερα αναπτύσσεται κυρίως σε περιοχές της νοτιοδυτικής και ανατολικής Κίνας. Ανήκει στα αιωνόβια δέντρα.

Η χρήση των φύλλων του Ginkgo Biloba (σαλιβουρία ή γίνκο το δίλοβο) στην ιατρική πρωτοεμφανίστηκε στην Κίνα το 2800 π.Χ. Κλινικά δεδομένα έδειξαν ότι το Ginkgo Biloba είναι αποτελεσματικό στην αύξηση της ροής του αίματος στα άκρα και τον εγκέφαλο. Επίσης, έχει αποδειχθεί ότι τα φύλλα του Ginkgo Biloba μετριάζουν τις δυσμενείς επιδράσεις του παράγοντα ενεργοποίησης των αιμοπεταλίων. Συμπεριλαμβανομένων των φλεγμονωδών αντιδράσεων που σχετίζονται με τη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος. Περιέχει δύο ομάδες δραστικών συστατικών: τα φλαβονοειδή και τα τερπενοειδή.

2) Ποιος είναι ο λόγος που οι ερευνητές το περιλαμβάνουν στα 10 χρησιμότερα βότανα;

Εγκέφαλος

Το Ginkgo biloba  συμβάλλει στην καλύτερη τροφοδοσία του εγκεφάλου με οξυγόνο, ενισχύοντας έτσι τις διανοητικές λειτουργίες, δηλαδή τη μνήμη και την ικανότητα συγκέντρωσης. Μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να συμβάλλει στην θεραπεία της γεροντικής άνοιας ή της νόσου του Αλτσχάιμερ, αν χορηγηθεί σε πρώιμο στάδιο. Σημαντική φαίνεται να είναι η θεραπευτική του δράση ενάντια στον βόμβο των αυτιών (εμβοές).

Κυκλοφορικό σύστημα

Ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος στα αιμοφόρα αγγεία, βελτιώνοντας την καρδιαγγειακή λειτουργία. Η βελτίωση της καλής κυκλοφορίας του αίματος στα κάτω άκρα συγκαταλέγεται στις δράσεις του ginkgo biloba. Μειώνει τον πόνο κατά το περπάτημα και διευκολύνοντας τη διάνυση μεγάλων αποστάσεων. Επιπλέον, αποτελέσματα της δράσης αυτής είναι η ελάττωση του μουδιάσματος στα άκρα και η ανακούφιση των ατόμων που πάσχουν από το σύνδρομο των κρύων άκρων. Ακόμη μειώνει τη συγκόλληση των αιμοπεταλίων, ώστε να αποτρέπεται η πιθανότητα να σχηματίσουν θρόμβο και να αποκλείσουν τη ροή του αίματος προς το εγκέφαλο, ελαττώνοντας την πιθανότητα να προκύψει εγκεφαλικό επεισόδιο.

Αντιοξειδωτικό

Αποτελεί πολύ δραστικό αντιοξειδωτικό προστατεύοντας τις μεμβράνες των κυττάρων από βλάβες εξαιτίας του οξειδωτικού στρες, καθυστερώντας έτσι την κυτταρική γήρανση. Επομένως, δρα θετικά στο καρδιαγγειακό σύστημα και την όραση προστατεύοντας τον αμφιβληστροειδή και καθυστερώντας την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Γονιμότητα

Επιπλέον, μιας και αυξάνει την αιματική ροή στα αγγεία συνεισφέρει και σε καλύτερη λίμπιντο των ανδρών.

Αντενδείξεις χορήγησης

Το Ginkgo biloba έχει αντιπηκτικές ιδιότητες και δεν πρέπει να χορηγείται παράλληλα με αντιπηκτικά φάρμακα (ασπιρίνη, κλοπιδογρέλη, βαρφαρίνη, ασενοκουμαρόλη), γιατί αυξάνεται η πιθανότητα αυτόματης αιμορραγίας. Ακόμη, δεν πρέπει να λαμβάνεται από επιληπτικούς ασθενείς υπό αγωγή, καθώς μειώνεται η δράση των αντιεπιληπτικών φαρμάκων. Δεν συνίσταται η χρήση του από έγκυες ή θηλάζουσες.

Ποια είναι η χρήση του;

Ως έγχυμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εξής: σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό, ρίχνουμε ένα κουταλάκι Ginkgo biloba σε αποξηραμένη μορφή. Το αφήνουμε για 10-15΄, ώστε να απελευθερώσει τα θρεπτικά συστατικά του, και το σουρώνουμε. Μπορούμε να το απολαύσουμε ζεστό ή κρύο.

Μπορείτε να βρείτε   Gingo biloba άριστης ποιότητας στο SKARFI   καθως και μια τεραστία ποικιλία μας από βότανα τα οποία θεωρούνται ως ένα δώρο της φύσης. Να καλλιεργούνται για φαρμακευτικά (medical plants) φυτά με θεραπευτικές ιδιότητες για παθήσεις όπως π.χ. το ζάχαρο, χοληστερίνη, κρυολόγημα, δυσκοιλιότητα. Έχουμε τεράστια ποικιλία από ηρεμιστικά, ψυχεδελικά, καταπραϋντικά, ενεργειακά και αφροδισιακά βότανα. Καθώς και αρωματικά φυτά αποξηραμένα και εκχυλίσματα που πολλές φορές ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας, τονώνουν τον οργανισμό, βοηθούν στο αδυνάτισμα και δρούν ως αντιοξειδωτικά.

Καλως Ήρθατε Η ιστοσελίδα απευθύνεται μόνο σε ενήλικες. Αν είστε άνω των 18 ετών πατήστε.