Ο ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΝΝΑΒΗΣ

Αρχικά θα θέλαμε να μοιραστούμε μαζί σας το λόγο δημιουργίας του συγκεκριμένου οδηγού, ο κύριος λόγος είναι ότι ενδιαφέρονται για αυτές τις εγκυκλοπαιδικές γνώσεις πολύς κόσμος, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει κάποιος πλήρης οδηγός στα ελληνικά. Εδώ να σημειώσουμε ότι η καλλιέργεια της Κανάβης στην Ελλάδα δεν είναι ακόμα δίστιχος νόμιμη, οπότε οι γνώσεις που θα μοιραστούμε μαζί σας είναι καθαρά για εγκυκλοπαιδικούς σκοπούς και δεν είναι επουδενή προτροπή σε καμία αξιόποινη πράξη. Τις γνώσεις τις έχουμε αποκομίσει καθώς έχουμε εργαστεί πάνω στην καλλιέργεια  Κανάβης THC αρκετά χρονιά σε χώρες οπου αυτή είναι νόμιμη καθώς και σε καλλιέργεια βιομηχανικής Κανάβης στην Ελλάδα τα 3 τελευταία χρονιά.

Ξεκινώντας θα πρέπει να κάνουμε μια μικρή εισαγωγή στο τι σπόρια  Κανάβης υπάρχουν και γιατι αποφασίσαμε να εργαστούμε με αυτά που θα δείτε παρακάτω. Υπάρχουν τα σπόρια κάνναβης τα οποία Αγγλικά τα ονομάζουμε  regular : Ουσιαστικά είναι σπόρια τα οποία δεν έχουν γενετικά τροποποιηθεί οπότε στα σπορεία αυτά βρίσκουμε θηλυκούς, αρσενικούς σπόρους και σε ελάχιστες περιπτώσεις και ερμαφρόδιτους σπόρους. Δεν θα ασχοληθούμε περεταίρω με αυτούς στο συγκεκριμένο οδηγό, καθώς σε καλλιέργειες που ενδιαφέρονται για παραγωγή κάνναβης σε εσωτερικό χώρο δεν χρησιμοποιούνται ιδιαίτερα. Υπάρχουν τα θηλυκά σπόρια Κανάβης : Οπού ουσιαστικά είναι σπόροι γενετικά τροποποιημένοι ώστε να μην βγάζουν αρσενικά φυτά και είναι αυτοί που θα ασχοληθούμε στον σημερινό οδηγό. Υπάρχουν φυσικά και οι αυτόματοι σπόροι ή αλλιώς autoflowering οι οποίοι  είναι ουσιαστικά διασταύρωση των γνωστών μας ποικιλιών SATIVA και INDICA με το στέλεχος RUDERALIS το οποίο λόγο τον κτηματολογικών συνθήκων που επικρατούσαν εκεί που φύετέ αναγκαστικέ για να επιβίωση να εξελιχθεί σε μια ποικιλία η οποία ανθίζει αυτόματα μετά από κάποιο καιρό, χωρίς ουσιαστικά να χρειάζεται την φωτοπερίοδος. Κατανοούμε οτι τα αυτόματα ίσως έχουν γεννίσει αρκετές απορίες σε αρκετούς, για το λόγο αυτό θα ακολουθείσει ένας οδηγός  για τα αυτόματα, στα οποία θα ασχοληθούμε εκτενέστατα  με αυτά.

Στο παρόν άρθρο θα δώσουμε πλήρεις οδηγίες για καλλιέργεια θηλυκών σπόρων Κανάβης φωτοπεριόδου καθώς θεωρούμε ότι εσωτερικά έχουν την καλύτερη παραγωγή και τον μικρότερο δείκτη δυσκολίας από τα υπόλοιπα.  Τα βασικά πράγματα που χρειάζεται κάθε φυτό για να αναπτυχθεί είναι  Κλιματολογικές συνθήκες (αέρας ήλιος βροχή θερμοκρασία κ.α.), Οργανική ουσία (λιμάσματα ουσιαστικά βιολογικά ή μη), Ανόργανη ουσία (ουσιαστικά υπόστρωμα, εδώ θα μιλήσουμε για το χώμα το οποίο είναι το πιο ευκολο, αλλα μην ξεχνάτε ότι υπάρχει και η υδροπονία και η αεροπονία, οπότε δεν είναι παντα δεόμενο ότι το υπόστρωμα είναι χώμα..) και φυσικά το Γενετικοί υλικό του φυτού ( σπόρους, τμήμα από βλαστό η κ.α.)

Οι οδηγίες και τα υλικά που θα δοθούν είναι για 1τμ καλλιεργείς, οπότε ο κάθε ένας μπορει να τα πολλαπλασιάσει με τα τ.μ. που επιθυμεί ώστε να καταλάβει τη χρειάζεται και τι απόδοση θα έχει. ΥΛΙΚΑ: 1ΧΩΡΟΣ ΤΜ σκοτεινό, 16 ΣΠΟΡΟΥΣ, 16 ΓΛΑΣΤΡΕΣ ΤΩΝ 5LT, 80LT ΧΩΜΑ ΜΕ ΠΕΡΛΙΤΗ, 1ΛΑΜΠΑ 600 WHAT, ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΓΙΑ 12 ΦΥΤΑ, ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΑΝΕΜΙΣΤΗΡΑ, ΕΝΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΜΕΤΡΗΤΗ ΘΕΡΜΟΚΡΙΑΣΙΑ- ΥΓΡΑΣΙΑΣ, Ένα χρονοδιακόπτη  και Σχεδόν 9  με 10 εβδομάδες χρόνο. Με τα παραπάνω θα πάρετε μια απόδοση από 380 γραμμάρια εως 550 γραμμάρια ανά τ.μ ( ανάλογα την ποικιλία και το ποσό σωστά θα ακολουθήσετε τις οδηγίες.

Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΒΛΑΣΤΗΣΗΣ ΣΠΟΡΩΝ ΚΑΝΝΑΒΗΣ

Συνήθως η βλάστηση παραβλέπεται, καθώς είναι εύκολο να θεωρήσει κάποιος πως τα στάδια της ανάπτυξης και της άνθισης είναι αυτά με τη μεγαλύτερη σημασία στον κύκλο ζωής του φυτού. Παρόλα’ αυτά, όμως, υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες αποτυχίας, εκτός και αν ξέρετε τι κάνετε. Γι’ αυτό ο ελλιπής προγραμματισμός μπορεί να καταστρέψει την καλλιέργεια σας. Δίνοντας στους σπόρους σας την καλύτερη δυνατή αρχή είναι ένας σίγουρους τρόπος με τον οποίο μπορείτε να ενθαρρύνετε την ανάπτυξη ενός υγιούς και εύρωστου φυτού. Υπάρχουν αρκετοί τρόποι βλάστησης, όλες οι μέθοδοι έχουν διαφορετικά ποσοστά επιτυχίας, ενώ παράλληλα η κάθε μέθοδος παρουσιάζει τα δικά της πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να σημειώσουμε πως ακόμα και με προηγμένες γνώσεις στην καλλιέργεια κάνναβης και υπερ-σύγχρονο εξοπλισμό, εξακολουθούν να υπάρχουν πιθανότητες αποτυχίας. Αυτό είναι κάτι φυσιολογικό όταν έχετε να κάνετε με ζωντανούς οργανισμούς.

Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΠΑΙΖΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ΣΤΗ ΒΛΑΣΤΗΣΗ

Πριν συνεχίσουμε με τη βλάστηση, υπάρχουν μερικοί βασικοί κανόνες που αφορούν στη βλάστηση, τους οποίους πρέπει να αναφέρουμε. Για καλύτερα αποτελέσματα, προτείνουμε να τους ακολουθήσετε  πιστά, όποια μέθοδο βλάστησης και αν τελικά επιλέξετε. Από όλους τους παράγοντες που παίζουν ρόλο στη βλάστηση των σπόρων σας η θερμοκρασία είναι ο πιο σημαντικός. Οι σπόροι πάντα θα αντιδρούν ακόμη και στα χαμηλότερα επίπεδα υγρασίας, αλλά η θερμοκρασία είναι αυτή που τους δίνει το έναυσμα να το κάνουν.

• Η ιδανική θερμοκρασία είναι ανάμεσα στους 22° με 25°C
• Το καλλιεργητικό σας περιβάλλον πρέπει να είναι νωπό αλλά ποτέ υπερβολικά υγρό
• Το σχετικό επίπεδο υγρασίας πρέπει να είναι ανάμεσα στο 70% και 90%
• Οι σπόροι προτιμούν το φθορίζον φως (Κωδικός Ψυχρού φωτισμού 33)
• Ελαχιστοποιήστε τις φορές που χρειάζεται να πιάσετε με τα χέρια σας τους σπόρους
• Σε βύσματα υδροπονίας/πετροβάμβακα, η ιδανική τιμή του PH είναι 5.8 – 6.2

Αν και υπάρχουν αρκέτες μέθοδοι βλάστησης ο ποιο γνωστός κατά την άποψη μας είναι και ο καλύτερος.

.

Αποτελεί μία από τις πιο συνηθισμένες μεθόδους βλάστησης. Η μέθοδος με τη χαρτοπετσέτα κουζίνας παρουσιάζει διάφορες παραλλαγές. Σε αυτόν τον οδηγό θα χρησιμοποιήσουμε χαρτοπετσέτα κουζίνας καθώς είναι εύκολα διαθέσιμη και κρατάει αρκετά καλά την υγρασία.

Τοποθετήστε μια νωπή χαρτοπετσέτα κουζίνας σε μια επίπεδη επιφάνεια. Αφήστε μερικά εκατοστά απόστασης μεταξύ των σπόρων σας πριν τοποθετήσετε το δεύτερο κομμάτι χαρτοπετσέτας από πάνω. Πρέπει να βεβαιωθείτε πως και τα δύο κομμάτια χαρτί είναι νωπά και όχι υγρά. Για μια ακόμη φορά, όταν οι μικρές, λευκές κορυφές φτάσουν σε ύψος τα 2 με 3 χιλιοστά, αφαιρέστε με εξαιρετική προσοχή του σπόρους και μεταφέρετε τους στις γλάστρες τους.

Μετά από 24 με 72 ώρες οι σπόροι σας θα έχουν σκάσει και θα είναι έτοιμοι να μεταφερθούν στις γλάστρες σας. 1 σπόρος σε κάθε γλάστρα των 6lt. Ανοίγετε με το δάχτυλο σας μια τρύπα περίπου 2 ε.κ στο κέντρο της γλάστρας και τοποθετείτε το σπόρο, το κάλυπτε ελαφριά με λίγο χώμα και ρίχνετε λίγο νερό.

ΦΩΤΙΣΜΟΣ

Το πρώτο και πιο σημαντικό είναι ο φωτισμός. Οι σπόροι/βλαστάρια σας χρειάζονται πολύ φως  για να αναπτυχθούν ταχύτατα. Μόλις έχουμε βλαστό με τα πρώτα 2 φύλα, αρχίζουμε για 7 με 12 μέρες να αφήνουμε τα φώτα 24 ωρες το 24 ωρο ανοιχτά και τσεκάρουμε οτι το ύψος των φώτων είναι στο κατάλληλο σημείο. Τοποθετήστε τα φώτα σε απόσταση περίπου 15 εκατοστών  Μόλις τα βλαστάρια σας έχουν αναπτύξει τα πρώτα τους φύλλα, τα οποία θα έχουν πριονωτές άκρες, μπορείτε να μεταφέρετε τα φώτα πιο κοντά, σε απόσταση 5 εκατοστών. Αν ανησυχείτε μήπως τραυματίσετε τα βλαστάρια σας, τοποθετήστε το χέρι σας ανάμεσα στα φύλλα και τα φώτα. Αν δεν μπορείτε να κρατήσετε το χέρι σας για δέκα δευτερόλεπτα λόγω της υπερβολικής θερμότητας, απομακρύνετε τα φώτα κατά 2 εκατοστά. Επαναλάβετε τη διαδικασία μέχρι το χέρι σας να νιώθει άνετα με τη θερμότητα που εκπέμπεται από τα φώτα. Με την παραπάνω μέθοδο θα έχουμε μια τεράστια ανάπτυξη των φυτών μας μόλις σε 7 με 12 μέρες.  Μετα από 7 με 12 μέρες γυρίζουμε το φως σε 12 ώρες φως και 12 σκοτάδι και αν και τα φυτά μας είναι αρκετά μικρά τα αναγκάζουμε να μπουν σε ανθοφορία.  Πολύ θα αναρωτηθούν για το πόση παραγωγή θα δώσει ένα τόσο μικρό φυτό.. Η αλήθεια είναι ότι η παραγωγή θα είναι 30 με 50 γραμμάρια ανα φυτό, αλλα αν θυμηθείτε ότι έχετε 12 φυτά σε 1 τ.μ και κάνετε τους υπολογισμούς  θα δείτε οτι η απόδοσή είναι πάρα πολύ μεγάλη.. και μόλις σε σχεδόν 9 με 10 εβδομάδες θα πάρετε απο 350 μεχρι 550 γραμμάρια ανα 1 τ.μ.

ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΙΕΣ

Η περίοδος ανάπτυξης είναι μια ζωτικής σημασίας περίοδος για τον κύκλο ζωής του φυτού της κάνναβης. Οι καλλιεργητές πρέπει να παρέχουν σε αυτά ιδανικές περιβαλλοντικές συνθήκες, ώστε να μπορέσουν γίνουν όσο μεγαλύτερα και πιο υγιή γίνεται. Το μέγεθος συνήθως ισούται με την απόδοση. Γι’ αυτό όσο μεγαλύτερο είναι ένα φυτό, τόσο περισσότερους κόμβους θα έχει και έτσι θα μπορέσει να παράγει περισσότερα άνθη.

Το μέγεθος, όμως, δεν είναι ο μόνος παράγοντας που παίζει ρόλο. Εμείς προτιμούμε να διατηρούν τα φυτά τους σε ένα σχετικά μικρό μέγεθος καταφέρνοντας παρόλ’ αυτά να αποκομίζουμε εξαιρετικές αποδόσεις από αυτά. 

Μια πληθώρα βιολογικών λειτουργιών λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια της περιόδου ανάπτυξης. Τα μεγαλύτερα φύλλα δουλεύουν σκληρά ώστε να μετατρέψουν το φως και το CO₂ σε ενέργεια. Το ριζικό σύστημα του φυτού αναπτύσσεται και φτιάχνει στιβαρά θεμέλια ώστε να το προστατεύσει από το ξερίζωμα. Τέλος, οι ρίζες λειτουργούν και ως φίλτρο, απορροφώντας τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και το νερό που χρειάζεται το φυτό.

Για να βεβαιωθούν πως τα φυτά είναι ικανοποιημένα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι καλλιεργητές πρέπει να διασφαλίσουν πως δέχονται την απαραίτητη ποσότητα φωτός, νερού και θρεπτικών συστατικών. Οι καλλιεργητές πρέπει επιπλέον να λαμβάνουν υπόψιν τους τη ζημιά που μπορεί να προκαλέσουν τα ζιζάνια και οι παθογόνοι μικροοργανισμοί στην καλλιέργεια τους, κάνοντας ό,τι περνά από το χέρι τους ώστε να αποτρέψουν κάτι τέτοιο.

Συμπερασματικά, η περίοδος ανάπτυξης θέτει τα θεμέλια της άνθισης. Όσο πιο υγιή είναι τα φυτά κατά τη διάρκεια της πρώτης, τόσο πιο προετοιμασμένα θα είναι για την περίοδο άνθισης, προσφέροντας μια γενναιόδωρη σοδειά.

Το φως είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες στην καλλιέργεια κάνναβης. Μαζί με το νερό και το CO₂, είναι ο τρόπος με τον οποίο το φυτό μπορεί και φωτοσυνθέτει. Οι καλλιεργητές πρέπει να αγοράσουν ένα καλό σετ λαμπτήρων για να βοηθήσουν τα φυτά τους να γίνουν εύρωστα και υγιή.

Όπως αναφέραμε παραπάνω, οι ποικιλίες φωτοπεριόδου, όταν καλλιεργούνται σε εσωτερικό χώρο χρειάζονται 24 ώρες φωτός την ημέρα κατά την διάρκεια της περιόδου ανάπτυξης. Όσο περισσότερο φως λαμβάνει το φυτό, τόσο πιο γρήγορα θα αναπτυχθεί. Οι περισσότεροι καλλιεργητές αφήνουν τα φυτά τους στην περίοδο ανάπτυξης για 4 με 6 εβδομάδες. Εμείς θεωρούμε οτι οι 2 βδομάδες είναι αρκετές. Μετά από αυτό το διάστημα, αλλάζουν τον κύκλο φωτός σε 12 ώρες φως/12 ώρες σκοτάδι, ώστε να ξεκινήσει η άνθιση.

ΑΝΘΟΦΟΡΙΑ

Στο στάδιο αυτό πλέον κοιτάμε να έχουμε τις βέλτιστες συνθήκες υγρασίας και αερισμού ώστε να φυτά μας να είναι εύρωστα. Τα ανεμηστιράκια θα βοηθήσουν αρκετά σε αυτό καθώς και η προσοχή στο πότισμα. Ποτίζουμε μόνο όταν βλέπουμε ότι το χώμα είναι τελείως στεγνό πάνω. Καθώς το φυτό μπαίνει στην ανθοφορία έχει αυξημένες ανάγκες από τροφή.. Για να έχουμε τα καλλίτερα δυνατά αποτελέσματα, θα πρέπει να ξεκινήσουμε την λίπανση. Τα ανθοφόρα φυτά κάνναβης απαιτούν ένα συγκεκριμένο σύνολο κλιματικών συνθηκών για να ευδοκιμήσουν. Ανεξάρτητα από το στάδιο της καλλιέργειας, η κάνναβη χρειάζεται καλό εξαερισμό για να εξασφαλιστεί η υγεία των φυτών. Όσον αφορά στην υγρασία, τα ανθοφόρα φυτά χρειάζονται σημαντικά λιγότερη υγρασία στον αέρα από τα βλαστάρια ή από τα φυτά που βρίσκονται στα αρχικά στάδια ανάπτυξης.

ΙΔΑΝΙΚΗ ΥΓΡΑΣΙΑ

Για το στάδιο άνθισης, θα πρέπει να επιδιώξετε μια σχετική υγρασία περίπου 40-55%. Ο ευκολότερος τρόπος για να επιτευχθεί αυτό, χωρίς να αγοράσετε έναν υγραντήρα, είναι να συνδέσετε έναν διακόπτη στους ανεμιστήρες εξαερισμού σας. Με ένα ροοστάτη, μπορείτε να μεταβάλλετε την ταχύτητα εξαγωγής του αέρα και ως εκ τούτου να επηρεάσετε το κλίμα στον χώρο ανάπτυξης. Επιπλέον, ένα σύστημα εξαγωγής αέρα χωρίς ροοστάτη λειτουργεί πάντα σε πλήρη ταχύτητα, ακόμη και αν δεν είναι απαραίτητο. Αυτό όχι μόνο θα σπαταλήσει την ηλεκτρική ενέργεια, αλλά θα δημιουργήσει περισσότερο θόρυβο από όσο χρειάζεται.

Με ένα απλό ροοστάτη, μπορείτε να ρυθμίσετε την εξαγωγή αέρα, έτσι ώστε να απορροφά λιγότερη υγρασία κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων της βλαστικής ανάπτυξης, έτσι ώστε τα νεαρά σας φυτά να αναπτυχθούν πιο γρήγορα. Καθώς τα φυτά μεγαλώνουν, μπορείτε να ρυθμίσετε τους ανεμιστήρες σας ώστε να δουλεύουν με περισσότερη ισχύ, καθώς τα φυτά αρχίζουν να παράγουν περισσότερη υγρασία. Στην πραγματικότητα, όταν τα φυτά σας είναι σε πλήρη άνθιση, περίπου από την τέταρτη εβδομάδα της ανθοφορίας, θα πρέπει να διασφαλίσετε ότι τα φυτά σας δεν λαμβάνουν περισσότερο από το 50-55% σχετική υγρασία.

ΕΛΕΓΧΟΣ ΓΙΑ ΜΟΥΧΛΑ

Η υπερβολική υγρασία τις τελευταίες εβδομάδες ανάπτυξης μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη μούχλας στα άνθη σας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η υγρασία παγιδεύεται μέσα τους, δημιουργώντας ένα ιδανικό έδαφος αναπαραγωγής για πλήθος παθογόνων μικροοργανισμών. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ποικιλίες που αναπτύσσουν ιδιαίτερα σκληρά και συμπαγή άνθη διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης μούχλας, σε σύγκριση με τις ποικιλίες που παράγουν λιγότερο συμπαγή άνθη.

Μόλις εντοπίσετε μούχλα σε έναν ανθό, μπορείτε να τον θεωρήσετε χαμένο, καθώς η μούχλα έχει από καιρό καταστρέψει το εσωτερικό του προτού γίνει ορατή εξωτερικά. Όταν έχετε έναν καλά αναπτυγμένο ανθό και βλέπετε ένα περίεργο, κιτρινωπό φύλλο που εξέχει από τη μέση, καλύτερα να το τραβήξετε προσεκτικά. Εάν το φύλλο βγαίνει εύκολα, είναι πιθανό ο ανθός να έχει μολυνθεί. Έτσι, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι έχετε καλή ροή αέρα γύρω από τα φυτά σας κατά τις τελευταίες εβδομάδες της ανθοφορίας. Σε περίπτωση αμφιβολίας, επενδύστε σε ένα αφυγραντήρα.

ΕΞΑΕΡΙΣΜΟΣ

Εκτός από το επίπεδο υγρασίας, ο κινούμενος αέρας γενικά κάνει μεγάλη διαφορά στην υγεία των φυτών σας. Ένα σύστημα εξαγωγής αέρα ή ένας σταθερός ανεμιστήρας όχι μόνο διασφαλίζει ότι αφαιρείται ο ζεστός, υγρός αέρας, αλλά μπορεί επίσης να εξασφαλίσει ότι αναρροφάται φρέσκος, πλούσιος σε CO₂ αέρας στον χώρο. Θα χρειαστούν αυτόν τον καθαρό αέρα για να συνεχίσουν να αναπτύσσονται και να ανθίζουν με βέλτιστο ρυθμό. Εάν καλλιεργείτε σε ένα ντουλάπι ή σε παρόμοιο μικρό χώρο, μπορεί να μην έχετε καν περιθώριο για ανεμιστήρα, αλλά μπορείτε τουλάχιστον να κρατήσετε την πόρτα ανοιχτή ώστε να επιτρέψετε κάποια ανταλλαγή φρέσκου αέρα.

 

ΠΩΣ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΑ ΤΑ ΦΥΤΑ ΜΑΣ;

Το πρώτο βήμα στη διαδικασία συγκομιδής περιλαμβάνει την αφαίρεση των λουλουδιών και των κλαδιών από τα φυτά σας. Αλλά πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να γίνει αυτό; Λοιπόν, εξαρτάται. Η συγκομιδή σε διαφορετικούς χρόνους θα αλλάξει δραματικά τα χαρακτηριστικά των λουλουδιών σας. Τα πάντα, από τη γεύση μέχρι το ψυχοδραστικό αποτέλεσμα, μπορούν να διαμορφωθούν ανάλογα με το πόσο νωρίς ή αργά επιλέγετε να κάνετε τη συγκομιδή.

Γενικά, κάθε ποικιλία έχει το δικό της εκτιμώμενο χρόνο ανθοφορίας. Αυτό το στατιστικό στοιχείο μπορεί να είναι χρήσιμο στην προετοιμασία για τη συγκομιδή, αλλά δεν είναι πάντα ακριβές. Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορούν να επεκτείνουν ή να συντομεύσουν τη φάση ανθοφορίας. Τα στελέχη Indica ωριμάζουν γρηγορότερα και θα ανθοφορήσουν σε 6-8 εβδομάδες, ενώ τα Sativa συνήθως χρειάζονται 8-12 εβδομάδες.

Υπάρχει ένας ακόμη τρόπος για καταλάβετε πότε πλησιάζει η εποχή της συγκομιδής. Μερικές βασικές γνώσεις σχετικά με την ανατομία των φυτών μπορούν να βοηθήσουν τους καλλιεργητές να εντοπίσουν αυτές τις εποχές. Ορισμένα τμήματα του φυτού της κάνναβης αρχίζουν να αλλάζουν σε εμφάνιση καθώς ωριμάζουν. Αντί να βασίζεστε αποκλειστικά σε εικασίες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτές τις βοτανικές ενδείξεις ως δείκτες. Πρώτον, θα πρέπει να εξοικειωθείτε με ορισμένους ιστούς, αδένες και όργανα, ώστε να ξέρετε τι να προσέξετε.

Ενδείξεις οτι είστε έτοιμοι..

Τα κίτρινα φύλλα συνήθως αποτελούν ένδειξη ανεπάρκειας θρεπτικών συστατικών ή την παρουσία κάποιου παθογόνου. Ωστόσο, το κιτρίνισμα των φύλλων είναι απολύτως φυσιολογικό όταν συμβαίνει κατά το τέλος της ανθοφορίας. Τα φύλλα που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της βλαστικής φάσης είναι μεγάλα και πλατιά. Αυτοί οι οργανικοί ηλιακοί συλλέκτες εργάζονται για να μετατρέψουν το φως σε σάκχαρα που απαιτούνται για ενέργεια. Αυτές οι δομές θα αρχίσουν να κιτρινίζουν και μπορεί ακόμη και να πέσουν όταν πλησιάζει ο χρόνος συγκομιδής. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Αυτό συμβαίνει επειδή τα φυτά αγνοούν αυτούς τους ιστούς για να εκτρέψουν όσο το δυνατόν περισσότερη ενέργεια προς τα λουλούδια.

Τα τριχίδια η  μουστάκια του φυτού είναι μικροσκοπικοί αδένες, σε σχήμα μανιταριού, που μπορούν να παρατηρηθούν σε σακχαρώδη φύλλα και ανθούς. Αυτά τα μικρά χημικά εργοστάσια παράγουν κανναβινοειδή και τερπένια με τη μορφή ιξώδους ρητίνης. Στη φύση, αυτές οι ουσίες προστατεύουν τα φυτά από τη θερμότητα, τους θηρευτές και τα παράσιτα. Αλλά για τους καλλιεργητές, αυτή η ρητίνη είναι ο πρωταρχικός λόγος για τον οποίο καλλιεργούν την κάνναβη. Η παρακολούθηση των τριχιδίων είναι ένας ακριβής τρόπος για να εντοπίσετε πόσο κοντά στην πλήρη ωρίμανση είναι τα λουλούδια σας. Με τον τρόπο αυτό, οι καλλιεργητές θα έχουν την ελευθερία να συλλέξουν τα λουλούδια σε μια εποχή που ταιριάζει με την προσωπική τους προτίμηση. Τα τριχίδια είναι εμφανή με γυμνό μάτι, αλλά θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε μεγεθυντικό φακό για να τα αναλύσετε σωστά. Ένας φτηνός μεγεθυντικός φακός αρκεί και είναι το ιδανικό εργαλείο για πολλούς καλλιεργητές με χαμηλό προϋπολογισμό. Αυτό θα σας επιτρέψει επίσης να παρακολουθήσετε την αλλαγή του χρώματος, όπως αυτή επέρχεται με την πάροδο του χρόνου.

Σε επόμενο άρθρο θα δούμε αναλυτικά πως κόβουμε το φυτό και τι πρέπει να κάνουμε μετα..

SKARFI.GR

Η συνέχεια βρίσκετε ΕΔΩ

Καλως Ήρθατε Η ιστοσελίδα απευθύνεται μόνο σε ενήλικες. Αν είστε άνω των 18 ετών πατήστε.