O απόλυτος οδικός καλλιέργειας αυτόματων (autoflowering) σπόρων κάνναβης στα Ελληνικά

Αρχικά θα θέλαμε να μοιραστούμε μαζί σας το λόγο δημιουργίας του συγκεκριμένου οδηγού, ο κύριος λόγος είναι ότι ενδιαφέρονται για αυτές τις εγκυκλοπαιδικές γνώσεις πολύς κόσμος, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει κάποιος πλήρης οδηγός στα ελληνικά. Εδώ να σημειώσουμε ότι η καλλιέργεια της Κανάβης στην Ελλάδα δεν είναι ακόμα δίστιχος νόμιμη, οπότε οι γνώσεις που θα μοιραστούμε μαζί σας είναι καθαρά για εγκυκλοπαιδικούς σκοπούς και δεν είναι επουδενή προτροπή σε καμία αξιόποινη πράξη. Τις γνώσεις τις έχουμε αποκομίσει καθώς έχουμε εργαστεί πάνω στην καλλιέργεια  Κανάβης THC αρκετά χρονιά σε χώρες που αυτή είναι νόμιμη καθώς και σε καλλιέργεια βιομηχανικής Κανάβης στην Ελλάδα τα 3 τελευταία χρονιά. Εκτός αυτού θεωρούμε οτι η καλλιέργεια αυτομάτων σπόρων κάνναβης πλέον αξίζει τον κόπο, κατι που στον παρελθόν δεν άξιζε καθώς οι πρώτες αυτόματες ποικιλίες που εμφανίστηκαν στην αγορά στις αρχές της δεκαετίας του 2000 δεν απέσπασαν και τις καλύτερες εντυπώσεις. Δεν ήταν πολύ ισχυρές, πολύ χαμηλό THC, το άρωμά τους ήταν σχεδόν ανύπαρκτο  και οι αποδόσεις τους  ήταν τουλάχιστον αστείες.

Ωστόσο, οι ποικιλίες αυτόματης άνθισης έχουν εξελιχθεί πολύ από τότε. Κάποιες σύγχρονες αυτόματες ποικιλίες είναι σε θέση να ανταγωνιστούν τις θηλυκοποιημένες ποικιλίες φωτοπεριόδου (και μερικές φορές ακόμα και να τις ξεπεράσουν) όσον αφορά στην ισχύ, στην απόδοση και στο άρωμα. Σκεφτείτε οτι μπορετέ να έχετε την ίδια απόδοση πλέον σε σχεδόν  7 με 10 εβδομάδες αντί για 6 μήνες.. Φυσικά οι περισσότερες τράπεζές σπόρων υστερούν πολύ ακόμα και τώρα στο να δημιουργήσουν αξιοπρεπείς σπόρους αυτομάτων. Αλλά υπάρχουν 2-3 τράπεζες σπόρων με πρώτη και προσκοπικά θεωρούμε  κορυφαία που μας φέρνει σπόρους αυτόματους με βελτιωμένα τα χαρακτηριστικά τους που πολύ εύκολα όχι απλά συναγωνίζονται τους σπόρους φωτοπεριόδου αλλά τους ξεπερνούν και όλας. Εδώ οι γνώστες έχουν ήδη μαντέψει οτι μιλάμε για την FastBuds  την νούμερο ένα τράπεζα σπόρων στον κόσμο όταν μιλάμε για αυτόματα.. Βέβαια αρκετά αξιόλογες τράπεζες σπόρων για αυτόματα είναι και η ROYAL QUEEN SEEDS καθώς και η Ισπανική Kannabia

Πώς Δημιουργούνται τα Φυτά κάνναβης Αυτόματης Άνθισης;

Οι ποικιλίες Αυτόματης Άνθισης δημιουργούνται από τη διασταύρωση ποικιλιών Indica ή Sativa με ποικιλίες Ruderalis. H Ruderalis αποτελεί έναν  άγριο φαινότυπο  κάνναβης που αναπτύσσεται σε περιοχές όπου το καλοκαίρι είναι πολύ σύντομο και η μέρα διαθέτει πολλές ώρες φωτός (π.χ. Βόρεια Ευρώπη ή Σιβηρία). Αυτά τα φυτά έχουν εξελιχθεί με τέτοιον τρόπο ώστε η ανθοφορία τους να μην βασίζεται στις ώρες φωτός της ημέρας, αλλά στο στάδιο ανάπτυξής τους .

Η κάνναβη Ruderalis  δεν διαθέτει  θετικά χαρακτηριστικά: οι παπάδες της δεν έχουν ικανοποιητική επίδραση καθώς το THC τούς είναι πολύ χαμηλό και τα φυτά είναι μικρού μεγέθους με χαμηλές αποδόσεις. Ωστόσο, οι καλλιεργητές ανακάλυψαν ότι μπορούν να διασταυρώσουν υψηλής ποιότητας φυτά Indica και Sativa με κάνναβη Ruderalis, με σκοπό να τα μετατρέψουν σε ποικιλίες αυτόματης άνθισης. Αυτή η επαναστατική ανακάλυψη στα πλαίσια της καλλιέργειας κάνναβης, έχει καταστήσει εφικτό τον συνδυασμό των καλύτερων χαρακτηριστικών όλων των υποειδών κάνναβης.

Πώς Αξιοποιούνται οι Ποικιλίες Κάνναβης Αυτόματης Άνθισης και Γιατί;

Πλέον με τους νέους γονοτύπους της Fastbuds που φτανουν μεχρι και σχεδον 30% ΤΗC καθώς και αποδόσης που ξεπαιρνουν τα 500 γραμμάρια ανα τμ ακόμα και οι πιο δυσπιστεί καλλιεργητές προτιμούν τις αυτόματες ποικιλίες επειδή είναι βολικές και εύκολες στην καλλιέργεια. Παράλληλα, απαιτούν μικρό χρόνο αναμονής μέχρι τη συγκομιδή και παρέχουν πλέον αξιοπρεπείς αποδόσεις. Λόγω της συμπαγούς τους δομής, συγκαταλέγονται ανάμεσα στα καλύτερα φυτά για καλλιέργεια σε μικρούς χώρους—ιδανικά για μικρο-καλλιέργειες ή για τοποθέτηση σε μια-δυο γλάστρες στο μπαλκόνι. Ενδείκνυνται, επίσης, για καλλιέργεια σε εξωτερικούς χώρους, καθώς είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά. Επιπλέον, το μικρό τους μέγεθος τα καθιστά μια καλή επιλογή για διακριτικές καλλιέργειες.

Καταναλωτές: Μέχρι πριν κάποιό καιρό οι καταναλωτές θεωρούσαν υποδεέστερο τον ανθό από αυτόματες ποικιλίες και φυσικά είχαν δίκιο.. Πλέον δεν μπορούν ούτε καν να τον ξεχωρίσουν καθώς οι ψυχαγωγικές ιδιότητες της κάνναβης αυτόματης άνθισης είναι ίδια με της φωτοπεριόδου. Εάν καπνίζετε με σκοπό την ευφορία, η οποία μπορεί να είναι τόσο χαλαρωτική και αναζωογονητική, όσο και διασκεδαστική, τότε σίγουρα μπορείτε να βρείτε την κατάλληλη αυτόματη ποικιλία που ταιριάζει στα δικά σας γούστα! Ορισμένες αυτόματες ποικιλίες έχουν ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα THC από τον μέσο όρο, γεγονός που τις κάνει ιδανικές για άτομα που προτιμούν μια πιο ήπια και πιο ισορροπημένη επίδραση κατά το κάπνισμα κάνναβης.

Πώς να Καλλιεργήσετε Σπόρους Αυτόματης Άνθισης

 

Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΒΛΑΣΤΗΣΗΣ ΣΠΟΡΩΝ ΚΑΝΝΑΒΗΣ

Συνήθως η βλάστηση παραβλέπεται, καθώς είναι εύκολο να θεωρήσει κάποιος πως τα στάδια της ανάπτυξης και της άνθισης είναι αυτά με τη μεγαλύτερη σημασία στον κύκλο ζωής του φυτού. Παρόλα’ αυτά, όμως, υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες αποτυχίας, εκτός και αν ξέρετε τι κάνετε. Γι’ αυτό ο ελλιπής προγραμματισμός μπορεί να καταστρέψει την καλλιέργεια σας. Δίνοντας στους σπόρους σας την καλύτερη δυνατή αρχή είναι ένας σίγουρους τρόπος με τον οποίο μπορείτε να ενθαρρύνετε την ανάπτυξη ενός υγιούς και εύρωστου φυτού. Υπάρχουν αρκετοί τρόποι βλάστησης, όλες οι μέθοδοι έχουν διαφορετικά ποσοστά επιτυχίας, ενώ παράλληλα η κάθε μέθοδος παρουσιάζει τα δικά της πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να σημειώσουμε πως ακόμα και με προηγμένες γνώσεις στην καλλιέργεια κάνναβης και υπερ-σύγχρονο εξοπλισμό, εξακολουθούν να υπάρχουν πιθανότητες αποτυχίας. Αυτό είναι κάτι φυσιολογικό όταν έχετε να κάνετε με ζωντανούς οργανισμούς.

Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΠΑΙΖΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ΣΤΗ ΒΛΑΣΤΗΣΗ

Πριν συνεχίσουμε με τη βλάστηση, υπάρχουν μερικοί βασικοί κανόνες που αφορούν στη βλάστηση, τους οποίους πρέπει να αναφέρουμε. Για καλύτερα αποτελέσματα, προτείνουμε να τους ακολουθήσετε  πιστά, όποια μέθοδο βλάστησης και αν τελικά επιλέξετε. Από όλους τους παράγοντες που παίζουν ρόλο στη βλάστηση των σπόρων σας η θερμοκρασία είναι ο πιο σημαντικός. Οι σπόροι πάντα θα αντιδρούν ακόμη και στα χαμηλότερα επίπεδα υγρασίας, αλλά η θερμοκρασία είναι αυτή που τους δίνει το έναυσμα να το κάνουν.

• Η ιδανική θερμοκρασία είναι ανάμεσα στους 22° με 25°C
• Το καλλιεργητικό σας περιβάλλον πρέπει να είναι νωπό αλλά ποτέ υπερβολικά υγρό
• Το σχετικό επίπεδο υγρασίας πρέπει να είναι ανάμεσα στο 70% και 90%
• Οι σπόροι προτιμούν το φθορίζον φως (Κωδικός Ψυχρού φωτισμού 33)
• Ελαχιστοποιήστε τις φορές που χρειάζεται να πιάσετε με τα χέρια σας τους σπόρους
• Σε βύσματα υδροπονίας/πετροβάμβακα, η ιδανική τιμή του PH είναι 5.8 – 6.2

Αν και υπάρχουν αρκέτες μέθοδοι βλάστησης ο ποιο γνωστός κατά την άποψη μας είναι και ο καλύτερος.

.

Αποτελεί μία από τις πιο συνηθισμένες μεθόδους βλάστησης. Η μέθοδος με τη χαρτοπετσέτα κουζίνας παρουσιάζει διάφορες παραλλαγές. Σε αυτόν τον οδηγό θα χρησιμοποιήσουμε χαρτοπετσέτα κουζίνας καθώς είναι εύκολα διαθέσιμη και κρατάει αρκετά καλά την υγρασία.

Τοποθετήστε μια νωπή χαρτοπετσέτα κουζίνας σε μια επίπεδη επιφάνεια. Αφήστε μερικά εκατοστά απόστασης μεταξύ των σπόρων σας πριν τοποθετήσετε το δεύτερο κομμάτι χαρτοπετσέτας από πάνω. Πρέπει να βεβαιωθείτε πως και τα δύο κομμάτια χαρτί είναι νωπά και όχι υγρά. Για μια ακόμη φορά, όταν οι μικρές, λευκές κορυφές φτάσουν σε ύψος τα 2 με 3 χιλιοστά, αφαιρέστε με εξαιρετική προσοχή του σπόρους και μεταφέρετε τους στις γλάστρες τους. (https://skarfi.gr/o-apolytos-odigos-esoterikis-kalliergeias-kannavis/ )

Χρησιμοποιήστε ελαφρύ, καλά στραγγιζόμενο εδαφικό υπόστρωμα

Τα φυτά αυτόματης άνθισης χρειάζονται εδαφικό υπόστρωμα ελαφρύτερο από αυτό που απαιτούν τα θηλυκοποιημένα φυτά κάνναβης φωτοπεριόδου. Εάν χρειαστεί, μπορείτε να προσθέστε στο έδαφος περλίτη για τη βελτίωση του αερισμού και της αποστράγγισης.

  • Καλλιέργεια εσωτερικού και εξωτερικού χώρου

Σε εσωτερικό χώρο: Δεν χρειάζεται να ρυθμίσετε τον φωτισμό για την ανθοφορία, όπως συμβαίνει στην περίπτωση της κάνναβης φωτοπεριόδου. Τα φυτά αυτόματης άνθισης μπορούν να διατηρηθούν από τη σπορά έως τη συγκομιδή σε συνθήκες φωτισμού 18/6 (18 ώρες φωτός, 6 ώρες σκοταδιού) ή 24/0 (24 ώρες φωτισμού). Το τέλειο κατά την άποψη μας είναι το 24 ώρες φως 0 σκοτάδι

 

 

Σε εξωτερικό χώρο: Δεν χρειάζεται να σας περιορίζει η φυσική ακολουθία των εποχών, όπως θα συνέβαινε με τα φυτά φωτοπεριόδου. Μπορείτε να φυτέψετε τα αυτόματα φυτά σας οποιαδήποτε περίοδο του έτους, υπό την προϋπόθεση να μην υπάρχει παγετός. Η συγκομιδή μπορεί να πραγματοποιηθεί 8–10 εβδομάδες μετά τη φύτευση. Εάν φυτέψετε τα αυτόματα φυτά σας, ανά διαστήματα κάποιων εβδομάδων, μπορείτε να απολαύσετε αρκετές συγκομιδές ετησίως! Τα αυτόματα φυτά είναι διακριτικά και συμπαγή. Αυτό τα καθιστά ιδανικά για διακριτικές καλλιέργειες εξωτερικού χώρου.

 

 

  • Πόσο χρόνο απαιτεί η καλλιέργεια αυτόματων ποικιλιών;

Εξαρτάται από την ποικιλία. Ωστόσο, σε γενικές γραμμές, τα αυτόματα φυτά είναι έτοιμα για συγκομιδή πολύ νωρίτερα σε σύγκριση με την κάνναβη φωτοπεριόδου. Ο μέσος κύκλος ζωής των αυτόματων φυτών είναι περίπου 10 εβδομάδες, ενώ κάποιες ποικιλίες είναι έτοιμες σε μόλις 8 εβδομάδες μετά τη βλάστηση.

  • Βέλτιστη θερμοκρασία και υγρασία για την ανάπτυξη αυτόματων ποικιλιών

Για να ενισχύσετε την υγιή ανάπτυξη των φυτών σας, θα πρέπει να διατηρήστε τη θερμοκρασία του δωματίου καλλιέργειας στους 21°C (θερμοκρασία δωματίου). Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες ή η υπερβολική θερμότητα μπορούν να οδηγήσουν σε προβλήματα στην ανάπτυξη των φυτών. Για καλύτερα αποτελέσματα, καλλιεργήστε τα φυτά σας σε ένα περιβάλλον, τις συνθήκες του οποίου μπορείτε να ελέγξετε, αξιοποιώντας κάποιο μέσο θέρμανσης ή/και διατήρησης χαμηλής θερμοκρασίας, εάν αυτό κρίνεται απαραίτητο.

Η βέλτιστη υγρασία για τα αυτόματα φυτά σας εξαρτάται από το στάδιο ανάπτυξής τους. Τις πρώτες εβδομάδες, προτιμούν ένα πιο υγρό περιβάλλον. Θα πρέπει όμως να μειώσετε το επίπεδο υγρασίας στο 40–50%, όταν τα φυτά σας αρχίσουν να ανθίζουν για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο ανάπτυξης μούχλας.

  • Τι είδους θρεπτικά συστατικά χρειάζονται οι ποικιλίες αυτόματης άνθισης;

Σε γενικές γραμμές, τα φυτά αυτόματης άνθισης είναι μικρότερα σε μέγεθος από τα φυτά φωτοπεριόδου. Τα μικρότερα φυτά χρειάζονται λιγότερα θρεπτικά συστατικά από τα μεγάλα φυτά.

Εάν χρησιμοποιείτε θρεπτικά συστατικά κάνναβης του εμπορίου, προσθέστε μόνο το ½ ή το ¼ της συνιστώμενης δοσολογίας στα αυτόματα φυτά σας. Στην περίπτωση χρήσης εμπορικών μειγμάτων χώματος, εμπλουτισμένων με θρεπτικά συστατικά, πιθανότατα δεν θα χρειαστεί να δώσετε πρόσθετα θρεπτικά συστατικά στα αυτόματα φυτά σας έως ότου αρχίσουν να ανθίζουν, δηλαδή μέχρι περίπου κατά την τρίτη ή τέταρτη εβδομάδα ανάπτυξης.

  • Πόσο νερό χρειάζονται οι αυτόματες ποικιλίες;

Λόγω του ότι τα αυτόματα φυτά έχουν μικρότερο μέγεθος και άρα και ριζικό σύστημα απαιτούν λιγότερο νερό σε σύγκριση με τα μεγάλα θηλυκοποιημένα φυτά φωτοπεριόδου. Αποφύγετε να υπέρ-ποτίζετε τα αυτόματα φυτά σας και καλό θα ήταν να αφήνετε το έδαφος να στεγνώσει μεταξύ των ποτισμάτων.

Κατά την καλλιέργεια σε εδαφικό υπόστρωμα, το βέλτιστο επίπεδο pH του διαλύματος νερού/θρεπτικών ουσιών είναι 6–7. Μπορείτε να προσαρμόσετε κατάλληλα το pH του νερού σας, χρησιμοποιώντας φυσικά προϊόντα ρύθμισης του pH.

  • Τι ισχύει όσον αφορά στην καλλιεργητικές τεχνικές των αυτόματων φυτών κάνναβης;

Στην περίπτωση των αυτόματων φυτών, δεν συνιστώνται οι εξής τεχνικές: topping (κορφολόγημα), FIM, super cropping και defoliation (αποφύλλωση). Οποιαδήποτε μορφή κλάδευσης μπορεί να επιφέρει βλάβη στα φυτά σας, καθώς θα επιβραδύνει προσωρινά ή θα σταματήσει την ανάπτυξή τους και θα χρειαστεί κάποιος χρόνος για ανάκαμψη—χρόνος που δεν υπάρχει στην περίπτωση των αυτόματων φυτών (δεδομένης της περιορισμένης διάρκειας ζωής τους). Το  αποτέλεσμα που θα προκύψει, είναι οι πολύ μειωμένες αποδόσεις μέχρι και θανάτου του φυτού απο το σοκ. Από την άλλη  θα μπορούσατε να δοκιμάσετε μια πιο ήπια τεχνική, όπως η LST (low-stress training), όπου θα πρέπει να λυγίσετε προς τα κάτω το κοτσάνι και τα παρακλάδια για να δημιουργήσετε μια ομοιόμορφη επίπεδη επιφάνεια και για να αυξήσετε την έκθεση του φυτού στο φως. Αποφύγετε τεχνικές που περιλαμβάνουν οποιουδήποτε είδους κλάδεμα και κορφολόγημα.

 

 

 

Για να δείτε τις 3 κορυφαίες τράπεζες σπόρων αυτόματων φυτών πατήστε ΕΔΩ

Στο skarfi θα βρείτε τεράστια ποικιλία αυτόματων ( auto ) σπόρων κάνναβης ( autoflowering Cannabis seed) τριμηνίτικα , διμηνίτικα νανάκια για εσωτερική και εξωτερική καλλιέργεια με υψηλό THC ή υψηλό CBD, Indica, Sativa ή μίσους μίσους για αρχάριους και για προχωρημένους. Από της μεγαλύτερες τράπεζες σπόρων, όπως Royal Queen , BarneysFarm sweetSeeds , dinafem.

Για οποιαδήποτε απορία μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Καλως Ήρθατε Η ιστοσελίδα απευθύνεται μόνο σε ενήλικες. Αν είστε άνω των 18 ετών πατήστε.