επιστημονική μελέτη για το θαυματουργό βότανο KANNA (Sceletium tortuosum)

Η παρακάτω μελέτη δημοσιεύθηκε στο National Library of Medicine

1. Εισαγωγή

Σε μια αναπτυσσόμενη χώρα όπως η Νότια Αφρική, εφαρμόζεται ένα εφικτό σύστημα διπλής υγειονομικής περίθαλψης ενσωματώνοντας την τρέχουσα δυτική ιατρική πρακτική με την παραδοσιακή ιατρική περίθαλψη. Περίπου το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού και το 52% των Νοτιοαφρικανών, ιδιαίτερα οι γηγενείς, χρησιμοποιούν παραδοσιακή ιατρική και πρακτικές για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Εκτός από το γεγονός ότι αποτελεί μέρος της πολιτιστικής τους κληρονομιάς, το παραδοσιακό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης παρέχει μια προσιτή, εξατομικευμένη και πολιτιστικά αποδεκτή εναλλακτική λύση στο δαπανηρό σύγχρονο κλινικό σύστημα. Το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της Νότιας Αφρικής κατακλύζεται από το ιδιωτικό και δημόσιο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, ωστόσο, η αναλογία των παραδοσιακών θεραπευτών προς τους αλλοπαθητικούς γιατρούς υπολογίζεται σε 10 προς 1 [ 1 , 2 , 3 ].

Τα γηγενή φαρμακευτικά φυτά αποτελούν βασικό πόρο που χρησιμοποιείται για αιώνες σε διάφορες αυτόχθονες φυλές σε όλο τον κόσμο. Οι περισσότεροι Νοτιοαφρικανοί χρησιμοποιούν φυτά για τη θεραπεία σωματικών και ψυχολογικών ασθενειών/προβλημάτων [ 4 ]. Επιπλέον, η Νότια Αφρική είναι πλούσια σε παραδοσιακές θεραπευτικές μεθόδους και ποικίλη πανίδα και χλωρίδα, με περίπου 30.000 είδη ανθοφόρων φυτών, τα οποία αντιπροσωπεύουν το 10% των ειδών ανώτερων φυτών στον κόσμο. Υπήρξε μια καθολική τάση προς τη χρήση φαρμακευτικών φυτών για διάφορες ανθρώπινες ασθένειες και τροφές για κοινωνικά και οικονομικά οφέλη [ 5 ]. Βιοδραστικές ενώσεις όπως αλκαλοειδή, φαινολικά, φλαβονοειδή, τανίνες, γλυκοσίδες, σαπωνίνες και τερπενοειδή έχουν απομονωθεί από ιατρικά φυτά [ 6 , 7 ].

Το Kanna ή Sceletium tortuosum δεν αποτελεί μια προσδοκία, καθώς έχει διεξαχθεί εκτεταμένη έρευνα σχετικά με τη χημεία των αλκαλοειδών S. tortuosum [ 8 ]  και καθώς το φυτό περιέχει ένα μεγάλο προφίλ αλκαλοειδών όπως η μεσεμβρίνη, η μεσεμπρενόνη, η μεσεμπρενόλη, η τορτουοσαμίνη και η chennaine, και τα αλκαλοειδή έχουν μια επίδραση σε μια σειρά από στόχους του κεντρικού νευρικού συστήματος. Για παράδειγμα, ένα αιθανολικό εκχύλισμα S. tortuosum με καθαρισμένα αλκαλοειδή μεσεμβρίνη, μεσεμπρενόλη και μεσεμπρενόνη έδειξε ανασταλτικές επιδράσεις στην επαναπρόσληψη σεροτονίνης (5HT) και στη δραστηριότητα της φωσφοδιεστεράσης4 (PDE4) [ 9 ]. Το S. tortuosum είναι ένα χυμώδες, ανθοφόρο φυτό που είναι περιστασιακά γνωστό ως kougoed ή kanna, ιθαγενές στη Νότια Αφρική [ 9]. Το φυτό είναι μέλος της οικογένειας Mesembryanthemaceae [ 10 ]. Επιπλέον, το Sceletium είναι γνωστό ως “Kanna, Channa και Kougoed”, που σημαίνει κάτι για μάσημα ή μασώμενο. Το φυτό είναι παραδοσιακά γνωστό για την ικανότητά του να ανεβάζει τη διάθεση, να μειώνει το στρες, την ένταση, το άγχος και τις ηρεμιστικές του ιδιότητες [ 10 ].

Επιπλέον, χρησιμοποιείται για ασθένειες όπως πόνους στην κοιλιά, πονόδοντο και μερικοί άνθρωποι μασούν, καπνίζουν ή το χρησιμοποιούν ως τσάι ή ταμπάκο κυρίως για πίεση. Τα αντικαταθλιπτικά και αγχολυτικά κλινικά αποτελέσματα του S. tortuosum έχουν βρεθεί τόσο σε αναφορές περιπτώσεων [ 11 ] όσο και πιο πρόσφατα σε διπλές τυφλές μελέτες [ 9 ]. Ανέκδοτα αρχεία αποκαλύπτουν ότι οι άνθρωποι Khoikhoi και San χρησιμοποιούσαν αυτό το φυτό από την αρχαιότητα ως ουσιαστικό μέρος του γηγενούς πολιτισμού και της materia mediac. Οι κυνηγοί συλλέκτες και οι κτηνοτρόφοι χρησιμοποιούν το S. tortuosum για την αντοχή σε επιθέσεις κυνηγιού και τη διαχείριση του στρες που προκύπτει από τη ζωή σε ξηρά και δύσκολα περιβάλλοντα της γης Bushman, του Namaqualand και του Karoo [ 12 ].

Ο Bennett και οι συνεργάτες του [ 13 ] ανέφεραν ότι το S. tortuosum έδειξε ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση στο πλαίσιο της χρόνιας νόσου. Επιπλέον, τα υψηλά επίπεδα μεσεμβρίνης που εξήχθη από το KANNA εμφάνισαν  κυτταροπροστατευτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες στο πλαίσιο της οξείας φλεγμονής. Επιπλέον, έχει επίσης αποδειχθεί ότι στοχεύει συγκεκριμένα ένζυμα στην οδό σύνθεσης στεροειδών του φλοιού των επινεφριδίων και μειώνει τη σύνθεση γλυκοκορτικοειδώνΌσον αφορά τον διαβήτη και την παχυσαρκία, αυτό είναι σημαντικό καθώς η αιτιολογία και των δύο καταστάσεων συνδέεται με χρόνια αυξημένα επίπεδα προφλεγμονώδους κυτοκίνης και γλυκοκορτικοειδών [ 13 ].

Το Seletum tortuosum ή Kanna , συμπεριλαμβανομένων άλλων ειδών, έχουν γίνει ελκυστικά προϊόντα για την εμπορευματοποίηση φαρμακευτικών φυτών της Νότιας Αφρικής. Επί του παρόντος πωλούνται διάφορες μορφές του φυτού, για παράδειγμα, σε σούπερ μάρκετ της Νότιας Αφρικής αγοράζονται φακελάκια τσαγιού, που συχνά αναμιγνύονται με τσάι Red Bush (Aspalathus linearis) ή τσάι Honeybush ( Cyclopia spp.). Τα εκχυλίσματα του φυτού είναι προσβάσιμα σε ακατέργαστο φυτικό υλικό σε σκόνη, τα οποία διακινούνται συχνά μέσω του Διαδικτύου και τα άτομα τα χρησιμοποιούν για να βελτιώσουν την αίσθηση της ευεξίας τους και να μειώσουν το άγχος [ 8 ]. Περαιτέρω, το Kanna παρέχει μια αποτελεσματική και οικονομικά προσιτή φυσική θεραπεία για ιατρικούς και φαρμακευτικούς σκοπούς. Ιστορικές αναφορές έχουν δείξει ότι τα φυτά Sceletium χρησιμοποιούνται πολιτισμικά από παραδοσιακούς θεραπευτές για ψυχολογικές, πνευματικές και ιατρικές λειτουργίες [ 1 ].

2. Πλαίσιο Μεθοδολογίας

Ερευνητικές μελέτες/κείμενα συλλέχθηκαν χρησιμοποιώντας ένα ευρύ φάσμα πλατφορμών βάσεων δεδομένων όπως Scopus, PubMed, Google Scholar, Web of Science και ScienceDirect. Λέξεις-κλειδιά όπως Sceletium tortuosum , kougoed, ευεξία και βιολογικές ιδιότητες χρησιμοποιήθηκαν για την αναζήτηση σχετικών μελετών. Συνολικά ανακτήθηκαν 1040 επιστημονικές εργασίες από το Google Scholar και τουλάχιστον 38 από το PubMed. Λόγω του περιορισμένου αριθμού μελετών, δεν υπήρχε περιορισμός στο έτος δημοσίευσης. Ωστόσο, η αναζήτησή μας επικεντρώθηκε σε μελέτες καλλιέργειας in vitro, μελέτες σε ζώα καθώς και σε έρευνες σε ανθρώπους. Έτσι, οι μελέτες συνδέθηκαν πίσω με τις παραδοσιακές χρήσεις του φυτού για θεραπευτικά οφέλη. Οι περιλήψεις εξετάστηκαν κατά κύριο λόγο πριν αναθεωρηθούν οι πλήρεις δημοσιεύσεις.

3. Ιστορία, Περιγραφή και Κατανομή του Sceletium

Η παλαιότερη γραπτή μαρτυρία του Kanna Sceletium έχει βρεθεί σε έναν πίνακα ζωγραφικής του Simon van der Stel το 1685, περίπου 435 ετών (Φιγούρα 1ένα). Σύμφωνα με ιστορικά αρχεία, το φυτό είναι πολυετές, βραχύβιο με έρποντα στελέχη και επικαλυπτόμενα ζεύγη φύλλων που έχουν αστραφτερά υδάτινα κύτταρα (ιδιοβλάστες των κυττάρων της ουροδόχου κύστης) στην επιφάνειά τους. Το 1662, ο Ολλανδός αποικιακός διαχειριστής, Jan van Riebeeck (Φιγούρα 1β) εμπορεύονταν με ιθαγενείς φυλές στη Νότια Αφρική, ανταλλάσσοντας πρόβατα με «κάννα». Αναγνωρίστηκε ως βότανο που μοιάζει με ginseng από τον ευρωπαϊκό πληθυσμό. Ωστόσο, πριν από αυτό, οι νοτιοαφρικανοί κτηνοτρόφοι και κυνηγοί-τροφοσυλλέκτες χρησιμοποιούσαν το φυτό ως ουσία που αλλάζει τη διάθεση από τους προϊστορικούς χρόνους [ 1 , 14 , 15 ].

Ένα εξωτερικό αρχείο που περιέχει μια εικόνα, μια εικόνα κ.λπ. Το όνομα του αντικειμένου είναι molecules-26-02557-g001.jpg

Σκηνογραφία που έγινε από τον Simon van der Stel το 1685 ( a ), τον Jan van Riebeek με τους Ολλανδούς συναδέλφους του στο Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας ( b ) [ 16 ].

Το Kanna Sceletium tortuosum είναι ένα μικρό χυμώδες φυτό με κομμένα κλαδιά που πυκνώνουν κατά μήκος και γίνονται ελαφρώς ξυλώδη με την ηλικία. Το παχύφυτο αποτελείται από κύτταρα νερού. Αυτά είναι ορατά στα φύλλα με καμπύλες άκρες που συνεπάγονται τρεις έως πέντε κύριες φλέβες. Το Sceletium έχει μοτίβο αναρρίχησης και τα χυμώδη φύλλα έχουν «κύτταρα της κύστης» ή ιδιοβλάστες. Επιπλέον, το δικοτυλήδονο ανθοφόρο τμήμα του φυτού περιλαμβάνει λευκά έως υποκίτρινα, μερικές φορές, ανοιχτό ροζ πέταλα που υποστηρίζονται από μίσχο (Σχήμα 2σι). Ο κάλυκας περιέχει τέσσερα ή πέντε σέπαλα. Τα φύλλα με κυρτές άκρες αντιπροσωπεύουν ένα πολύ ξεχωριστό χαρακτηριστικό, έχοντας κατά νου ότι στην υγροχαστική του κατάσταση, ο καρπός ανοίγει. Το γένη Sceletium ανήκει στην οικογένεια Aizoaceae και στην υποοικογένεια Mesembryanthemoideae, που αναγνωρίστηκε το 1925 από τον NE Brown. Όταν τα φύλλα είναι ξηρά, το S. tortuosum έχει δομή που μοιάζει με σκελετό (σκελετονωμένο).

Ένα εξωτερικό αρχείο που περιέχει μια εικόνα, μια εικόνα κ.λπ. Το όνομα του αντικειμένου είναι molecules-26-02557-g002.jpg

Αποξηραμένα φύλλα του Sceletium tortuosum ( a ) και λαμπερό κίτρινο ανθοφόρο φυτό ( b ) [ 1 ].

Ως εκ τούτου, η βοτανική ονομασία, του Kanna Sceletium, προέρχεται από τη λατινική λέξη «sceletus», λόγω των προεξέχων φλεβών των φύλλων. Τα γένη Sceletium αποτελούνται από οκτώ είδη, γνωστά για τα επίμονα ξηρά φύλλα τους που σκελετώνονται (Σχήμα 2α) [ 1 , 17 ]. Τα γένη Sceletium , αν και ιθαγενή στα νοτιοδυτικά μέρη της Νότιας Αφρικής, έχουν προσελκύσει την παγκόσμια προσοχή καθώς ενισχύουν την αίσθηση της ευεξίας και τις θεραπευτικές ιδιότητες για το άγχος, την κατάθλιψη και τα στρεσογόνα άτομα.

4. Βιολογικές και Φαρμακευτικές Ιδιότητες του Sceletium sp.

4.1. Αντιμικροβιακές Ιδιότητες Φυτών Sceletium

Υπό το φως της συνεχιζόμενης έρευνας για αλκαλοειδή που απομονώνονται από φυτά Sceletium , αρκετές μελέτες έχουν αναφέρει τις βιολογικές και φαρμακολογικές δυνατότητες των φυτών kanna Sceletium [ 1 , 30 , 31 ]. Η παραδοσιακή παρασκευή των φυτών μέσω ζύμωσης, που αναφέρεται ως «kougoed», έχει ανανεώσει την προσοχή αφού αναφέρθηκε ότι η ζυμωμένη μορφή παράγει υψηλότερα επίπεδα αλκαλοειδών από ότι η αποξηραμένη φυτική ύλη [ 32 ]. Ωστόσο, υπάρχουν ανταγωνιστικές ή συνεργιστικές αλληλεπιδράσεις φυτοχημικών ενώσεων εντός του φυτού [ 33 , 34]. Οι παραδοσιακές πρακτικές αποκάλυψαν ότι τα φυτά kanna Sceletium έχουν ικανότητες να ανυψώνουν τη διάθεση και να μειώνουν το στρες και την ένταση, έχουν αντι-αγχώδεις και ηρεμιστικές ιδιότητες [ 35 ] και χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του κοιλιακού πόνου και του πονόδοντου. Επιπλέον, μερικοί άνθρωποι μασούν, καπνίζουν, πίνουν ως τσάι ή το σνυφάρουν, κυρίως για να ανακουφίσουν την πίεση [ 15 ]. Σήμερα, η φαρμακολογική προοπτική των φυτών Sceletium έχει διερευνηθεί και καθιερωθεί χρησιμοποιώντας διάφορες επιστημονικές μεθοδολογίες όπως in vitro και in vivo ζωικά μοντέλα, σε συνδυασμό με μελέτες σε ανθρώπους.

Ο Kapewangolo και οι συνεργάτες του [ 36 ] ερεύνησαν ακατέργαστα εκχυλίσματα του S. tortuosum που διατίθενται στο εμπόριο για αντι-HIV καθώς και δυνατότητα σάρωσης ελεύθερων ριζών. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε φυτοχημική ανάλυση. Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι τα εκχυλίσματα S. tortuosum περιείχαν ανθρακινόνες, πολυφαινόλες, τερπένια, ανθοκυανίνες, αλκαλοειδή, τανίνες, γλυκοσίδες, κουμαρίνες και υδατάνθρακες. Μια ισχυρότερη αντι-HIV δράση αναφέρθηκε από τα εκχυλίσματα αιθανόλης και οξικού αιθυλεστέρα του S. tortuosum, το οποίο εμφάνισε HIV-1 RT και PR, αντίστοιχα. Τα δεδομένα HIV-1 RT έδειξαν τιμές IC50 <50 και 121,7 ± 2,5 μg/mL για τα εκχυλίσματα αιθανόλης και οξικού αιθυλεστέρα, αντίστοιχα. Τα αποτελέσματα έδειξαν επίσης ότι το φυτό είναι μια πλούσια πηγή φυτοχημικών, με αντιοξειδωτική δράση. Οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το kanna Sceletium tortuosum παρέχει νέες κορυφαίες βιο-ενώσεις που διαθέτουν ευεργετικά χαρακτηριστικά όπως νέες βιοδραστικές ενώσεις κατά του HIV και ριζικής δέσμευσης [ 36 ].

Για αιώνες, το kanna Sceletium tortuosum χρησιμοποιείται παραδοσιακά ως αντιμικροβιακός παράγοντας. ως παυσίπονο για πονοκέφαλο, τοπική αναισθητική δράση, κοιλιακό άλγος και για την αναπνευστική οδό [ 1 , 23 ]. Οι ντόπιοι κάτοικοι της Νότιας Αφρικής μασούσαν το φυτό για να ανακουφίσουν τον πονόδοντο. Αρκετές μελέτες έχουν αποκαλύψει ένα ευρύ φάσμα θεραπευτικών δυνατοτήτων του S. tortuosum . Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι οι αντιμικροβιακές ιδιότητες των φαρμακευτικών φυτών οφείλονται σε βιοδραστικές ενώσεις, είτε μεμονωμένης είτε συνδυασμένης δράσης. Τo kanna έχει αναφερθεί ότι είναι μια εξαιρετική πηγή αλκαλοειδών, ειδικά αλκαλοειδών μεσεμβρίνης. Επιπλέον, τα αλκαλοειδή μεσεμπρενόνης έχουν αναφερθεί ότι παρουσιάζουν αντιμικροβιακές ιδιότητες

5.2. Anti-Stress Ιδιότητες του Kanna Sceletium

Το άγχος είναι μια μη ειδική σωματική/ψυχολογική κατάσταση που οδηγεί σε ψυχική ένταση ή φυσιολογικές αντιδράσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε ασθένεια. Επιπλέον, το παρατεταμένο άγχος της ζωής θεωρείται μια σοβαρή απειλητική για τη ζωή κατάσταση και μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια σωματική και ψυχική νόσο37 ]. Το άγχος παίζει βασικό ρόλο στις καταστάσεις διαφόρων ασθενειών όπως η υπέρταση, ο διαβήτης, το πεπτικό έλκος, η ανοσοκαταστολή, οι αναπαραγωγικές δυσλειτουργίες του άγχους, το κεντρικό νευρικό σύστημα (ΚΝΣ), το μεταβολικό σύστημα και το ενδοκρινικό σύστημα [ 38 , 39 ]. Σε σχέση με τα παραπάνω, το άγχος έχει συσχετιστεί με τη διάθεση, τη γνωστική λειτουργία, τη σχιζοφρένεια και άλλες ψυχιατρικές διαταραχές [ 40 , 41]. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό για το Άγχος, στο 77% περίπου των ατόμων που έχουν στρες, η κατάστασή τους επηρεάζει τη σωματική τους υγεία. Το άγχος επηρεάζει την ψυχική υγεία του 73% των ατόμων και διαταράσσει τις συνήθειες ύπνου του 48% των ανθρώπων. Επιπλέον, το 33% των ατόμων βίωσαν ακραίο στρες [ 42 ]. Διάφορες φόρμουλες προϊόντων  Kanna Sceletium , όπως αποξηραμένα φυτικά αποσπάσματα, βάμματα, τσάγια, ταμπλέτες και κάψουλες έχουν χρησιμοποιηθεί για να ενισχύσουν την ευεξία και να λειτουργήσουν ως ανακουφιστικό από το στρες.

Ο Solati et al. [ 47 ] πραγματοποίησε μια εις βάθος ανασκόπηση σχετικά με τις επιδράσεις και τους μηχανισμούς των φαρμακευτικών φυτών στις ορμόνες του στρες (κορτιζόλη). Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το Kanna Sceletium είναι μία από τις πιθανές πηγές ενός παράγοντα κατά του στρες [ 47 ]. Σε μελέτες σε ανθρώπους, το εκχύλισμα φυτού Sceletium (Zembrin) χρησιμοποιήθηκε για τη διαπίστωση οξέων επιδράσεων. Στη μελέτη συμμετείχαν υγιείς ασθενείς σε μια εργασία αντιληπτικού φορτίου και αντιστοίχισης συναισθημάτων. Η πρώτη αναφορά έδειξε την αποτελεσματικότητα του S. tortuosum στο κύκλωμα απειλής του ανθρώπινου εγκεφάλου. Αυτό έδειξε ότι οι επιδράσεις διπλής επαναπρόσληψης 5-HT και PDE4 είχαν αγχολυτική δράση μειώνοντας γρήγορα την υποφλοιώδη απειλή [ 48 ]. Οι Bennett et al. [ 49 ] έδειξε περαιτέρω την αποτελεσματικότητα κατά του στρες του, τα οποία επηρέασαν τα κεντρικά ένζυμα (ΜΑΟ-Α), αποτρέποντας έτσι τη στεροειδογένεση των επινεφριδίων αναστέλλοντας τα CYP17, 3βHSD και 17βHSD. Σε σχέση με τα παραπάνω, αυτό έδειξε τις τεράστιες δυνατότητες του βοτάνου Kanna Sceletium ως παράγοντα κατά του στρες [ 49 ]. Το άγχος και η κατάθλιψη έχουν ισχυρή σχέση μεταξύ τους και μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρά απειλητικά για τη ζωή αποτελέσματα. Υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον για επιστροφή σε φυσικές εναλλακτικές λύσεις για την καταπολέμηση διαφόρων ασθενειών, καταστάσεων και τροφών [ 50 ]. Τα παραδοσιακά φαρμακευτικά φυτά, ιδιαίτερα το S. tortuosum , έχουν χρησιμοποιηθεί για αιώνες ως φάρμακα κατά του στρες, του άγχους και της κατάθλιψης.

Το kanna S. tortuosum είναι ευρέως γνωστό ότι προάγει την αίσθηση της ευεξίας και ανακουφίζει από το άγχος. Οι ντόπιοι κυνηγοί-τροφοσυλλέκτες και βοσκοί μασούσαν ωμά φύλλα S. tortuosum για να αντιμετωπίσουν το στρες της ζωής [ 36 ]. Σήμερα, το S. tortuosum διατίθεται στο εμπόριο ως συμπλήρωμα διατροφής, ανακουφιστικό από το στρες και φυσικά φάρμακα για την υγεία [ 27 , 48 ]. Με έναν συνεχώς αυξανόμενο στρεσογόνο τρόπο ζωής, οι άνθρωποι αναζητούν φυσικές εναλλακτικές λύσεις για να βοηθήσουν στην επίτευξη μιας αίσθησης ευεξίας.

4.3. Αντικαταθλιπτικές ιδιότητες των φυτών σκελετίου

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η κατάθλιψη είναι μια σοβαρή ψυχική διαταραχή ή ασθένεια που επηρεάζει περισσότερα από 264 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως. Η κατάθλιψη μπορεί να οδηγήσει σε αυτοκτονία, εάν δεν αντιμετωπιστεί. Η αυτοκτονία αναφέρθηκε ότι είναι η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου σε άτομα ηλικίας 15-29 ετών. Επιπλέον, περίπου 800.000 άτομα αυτοκτονούν ετησίως. Επί του παρόντος, οι θεραπευτικές διαδικασίες για τη θεραπεία της κατάθλιψης περιλαμβάνουν ψυχολογικές και φαρμακολογικές θεραπείες για μέτρια και σοβαρή κατάθλιψη. Επιπλέον, το 76% και το 85% των ασθενών σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος δεν λαμβάνουν θεραπείες για ψυχικές διαταραχές, αντίστοιχα [ 51]. Σε απάντηση, παραδοσιακά ιστορικά και ανέκδοτα αρχεία δείχνουν την αποτελεσματικότητα των φαρμακευτικών φυτών όπου τα φυτά χρησιμοποιήθηκαν για τη φαρμακολογική θεραπεία προβλημάτων ψυχικής υγείας και διαταραχών, ιδιαίτερα της κατάθλιψης [ 52 , 53 ].

Μεταξύ αυτών των φαρμακευτικών φυτών, το χυμώδες S. tortuosum είναι ευρέως γνωστό για την προώθηση της αίσθησης ευεξίας. Το φυτό βελτιώνει τη διάθεση, επομένως έχει αντικαταθλιπτικές ιδιότητες [ 15 , 26 , 29 , 54 ]. Έχει βρεθεί ότι ενώσεις όπως η μεσεμβρίνη, η μεσεμπρενόλη και η μεσεμπρανόνη είναι οι βασικοί παίκτες. Έχουν ισχυρό 5-HT όπως περιγράφεται από το US Pat. Νο. 6288104, το οποίο έχει ανασταλτική δράση πρόσληψης. Επιπλέον, ήταν πολύ ενεργό σε ασθενείς ψυχικής υγείας (ήπια έως μέτρια κατάθλιψη). Η ένωση έχει δηλωθεί στο παρελθόν ότι είναι ένας εύθραυστος αναστολέας PDE4 [ 55 ]. Pervez και συνεργάτες [ 56] διεξήγαγε μια εις βάθος μελέτη για τα φυτικά αλκαλοειδή ως εναλλακτική θεραπεία για την κατάθλιψη την τελευταία δεκαετία. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το S. tortuosum έχει μια αφθονία από διάφορα αλκαλοειδή που χρησιμοποιούνται σε άτομα με κλινική κατάθλιψη [ 56 , 57 ].

Shahrajabian et al. [ 58 ] υποστήριξε ότι κατά τη διάρκεια επιδημιών ή πανδημιών, οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας όπως άγχος, τραυματικό στρες και συμπτώματα κατάθλιψης. Επιπλέον, η χρήση και η χορήγηση παραδοσιακών φυτικών φαρμάκων θα βοηθήσει τα άτομα. Το S. tortuosum έχει αναφερθεί ότι θεραπεύει την κατάθλιψη, το στρες και το άγχος σε αυτές τις δύσκολες στιγμές [ 58 ]. Διεξήχθη μια μελέτη στη μεμβράνη του S. tortuosum , που χρησιμοποιείται ως υποκατάστατη θεραπεία για την κατάθλιψη. Το παχύφυτο S. tortuosum ελήφθη από την περιοχή του Ακρωτηρίου της Νότιας Αφρικής. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το SceletiumΤα εκχυλίσματα έχουν διάφορα αλκαλοειδή μεσεμβρίνες, τα οποία έχουν ηρεμιστική δράση και αγχολυτικές ιδιότητες. Η οικογένεια των αλκαλοειδών παρέχει είτε αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SRI) είτε αναστολείς φωσφοδιεστεράσης-4 (PDE4). Σε ένα ζωικό μοντέλο, μια χαμηλή συγκέντρωση (10 mg/kg) και μια υψηλή δόση (80 mg/kg) εκχυλισμάτων S. tortuosum χορηγήθηκαν σε ποντικούς BALB/c. Τα δεδομένα έδειξαν περαιτέρω ότι οι φαρμακολογικές αναλύσεις εμφάνισαν μεσεμβρινικά αλκαλοειδή στο S. tortuosum και είχαν αντικαταθλιπτική δράση [ 59 ]. Πολλές μελέτες έχουν αποκαλύψει το S. tortuosum ως αντικαταθλιπτικό παράγοντα. Αυτές οι ιδιότητες έχουν διατυπωθεί σε ερευνητικές εργασίες χρησιμοποιώντας διαφορετικά μοντέλα όπως μελέτες in vitro, ζωικά μοντέλα [ 59] καθώς και ανθρώπινες μελέτες. Το γεγονός ότι αυτό το φυτό χρησιμοποιείται ως καταπραϋντικό του στρες, ανυψωτικό της διάθεσης και είναι ηρεμιστικό σημαίνει ότι είναι ιδανικός υποψήφιος για αντικαταθλιπτικό [ 54 ].

4.4. Αγχολυτικές ιδιότητες φυτών σκελετίου

Οι αγχώδεις διαταραχές είναι καταστάσεις ψυχικής υγείας, που θεωρούνται συναισθήματα ανησυχίας. Συμβάλλουν στην αναπηρία παγκοσμίως που σχετίζεται με άλλες κοινές παθήσεις, όπως φοβίες, μετατραυματικό σύνδρομο, μεταεμμηνοπαυσιακό στρες, γνωστική δυσλειτουργία και σωματοποίηση. Τα άτομα που υποφέρουν από άγχος εμφανίζουν λειτουργική έκπτωση και τάση να αναπτύξουν συννοσηρείς ψυχιατρικές διαταραχές [ 60 ]. Ο Sharma και οι συνεργάτες του [ 60 ] αναγνώρισαν το S. tortuosum ως ένα από τα πιο ισχυρά φαρμακευτικά φυτά που χρησιμοποιούνται παγκοσμίως για τη θεραπεία καταστάσεων και άγχους που σχετίζονται με το άγχος. Φαρμακολογικές και κλινικές έρευνες αποκάλυψαν ότι τα φαρμακευτικά φυτά συμπεριλαμβανομένου του S. tortuosum παρουσιάζουν αγχολυτικές ιδιότητες [ 60]. Μια μελέτη μοντέλου ψαριού ζέβρα διεξήχθη σε εθνοφαρμακολογικά πειράματα για τον προσδιορισμό των αγχολυτικών ιδιοτήτων [ 60 ].

Συνολικά 28 φυτικά εκχυλίσματα υποβλήθηκαν στη δοκιμασία μέγιστης ανεκτής συγκέντρωσης (MTC). Τα αποτελέσματα έδειξαν βελτίωση της αγχολυτικής δραστηριότητας στο μοντέλο zebrafish. Επιπλέον, το S. tortuosum εμφάνισε ένα αντι-αγχητικό αποτέλεσμα σε προνύμφες ψαριών ζέβρα. Αυτό αποτελεί μέρος μιας πλήρους in vivo έγκρισης της παραδοσιακής χρήσης του φυτού [ 61 ]. Στην τρέχουσα έρευνα, το γάμμα-αμινοβουτυρικό οξύ (GABA) και ο υποδοχέας δ-οπιοειδών είναι οι βασικοί παίκτες στην κατάθλιψη και τις καταστάσεις άγχους [ 62 , 63 , 64 ]. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει μεσεμβρίνη απομονωμένη από S. tortuosumφυτά. Το φυτό είχε αγωνιστικές δράσεις στους υποδοχείς GABAA, μ-οπιοειδούς, δ2-οπιοειδούς, χολοκυστοκινίνης-1 και μελατονίνης-1 Ε4-προσταγλανδίνης. Αυτό μπορεί να ευθύνεται για τις αντι-αγχολυτικές ιδιότητες in vivo ζωικά μοντέλα [ 65 , 66 , 67 ]. Μια πρόσφατη κλινική μελέτη διεξήχθη χρησιμοποιώντας φυτικά εκχυλίσματα S. tortuosum για να προσδιοριστεί το αντι-αγχολυτικό δυναμικό του φυτού. Η μελέτη ήταν ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο, διπλά τυφλή, όπου σε νεαρούς υγιείς εθελοντές χορηγήθηκε μία εφάπαξ δόση S. tortuosum 25 mg. Πριν από αυτό, οι συμμετέχοντες τέθηκαν σε στρεσογόνες συνθήκες για να προκαλέσουν συναισθήματα άγχους ή/και άγχους.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα επίπεδα άγχους ήταν κατώτερα στην ομάδα που έλαβε kanna σε σύγκριση με την ομάδα του εικονικού φαρμάκου. Στοιχεία συμπεριφοράς κατέδειξαν την αποτελεσματικότητα του S. tortuosum ως αντι-αγχολυτικού παράγοντα [ 68 ].Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν επίσης ότι τα εκχυλίσματα S. tortuosum εμφάνιζαν σημαντικές αντικαταθλιπτικές δράσεις [ 69 ]. Το βότανο kanna έχουν αναφερθεί ότι έχουν ηρεμιστικά αποτελέσματα και βελτιώνουν τη διάθεση. Το φυτοχημικό προφίλ του kanna S. tortuosum έχει απομονωθεί και έχει ταυτοποιήσει ψυχοδραστικές ενώσεις. Διαφορετικά πειραματικά μοντέλα και κλινικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι τα φυτά kanna Sceletium μειώνουν το άγχος και προάγουν την ηρεμία.

4.5. Αναλγητικές Ιδιότητες Φυτών Σκελετίου

Οι ιθαγενείς φυλές Khoi και San της Νότιας Αφρικής χρησιμοποιούν παραδοσιακά τα φυτά «Kanna» ως παυσίπονο μασώντας απευθείας το φυτικό υλικό και καπνίζοντας το υπόλειμμα μετά το μάσημα [ 12 , 66 , 70 ]. Ωστόσο, πρόσφατα, αυτό το μασώμενο φυτό έχει παρασκευαστεί σε διάφορες μορφές όπως κάψουλες, καπάκια gel, ρητίνη, τσάι και βάμματα, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ταμπάκος και να καπνιστούν [ 70 , 71 , 72 ].

Επιπλέον, το Kanna προώθησε τις αλλαγές EEG που συνήθως εμφανίζονται στις αναλγητικές ιδιότητες των τυποποιημένων φαρμάκων [ 12 ]. Smith et al. [ 70 ] εξέτασε τις ψυχοδραστικές ενώσεις του φυτού Sceletium και ανέφερε βιοδραστηριότητες όπως ανακούφιση από δυσφορία και πόνο (αναλγησία) [ 70 ]. Διεξήχθη επίσης μια μελέτη σχετικά με το ρόλο της σηματοδότησης CREB στη νόσο του Αλτσχάιμερ και σε άλλες γνωστικές διαταραχές χρησιμοποιώντας ηλεκτροεγκεφαλογράφημα. Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι το αλκαλοειδές μεσεμβρίνη μείωσε τα κύματα θ, τα οποία μείωσαν τα δ, α2 και β1, επηρεάζοντας την αναλγητική δραστηριότητα [ 73 ]. Τα σύγχρονα παυσίπονα είναι εξαιρετικά εθιστικά, τοξικά και αναποτελεσματικά λόγω της ανάπτυξης της ανοχής. Για το λόγο αυτό, φαρμακευτικά φυτά όπως το kanna S. tortuosum κερδίζουν σε δημοτικότητα αφού είναι φυσικά αναλγητικά, τα οποία χρησιμοποιούνται εδώ και αιώνες [ 12 ].

4.6. Αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες των φυτών σκελετίου

Η φλεγμονή είναι βασικά η απάντηση του οργανισμού στη μικροβιακή μόλυνση. Έτσι, τα λευκά αιμοσφαίρια ή τα λευκοκύτταρα απελευθερώνουν μια χημική ουσία στο σώμα, η οποία, με τη σειρά της, αυξάνει τη ροή του αίματος στο πλαίσιο τραυματισμού των ιστών. Επιπλέον, αυτή η διαδικασία εξυπηρετεί την πρόληψη περαιτέρω εξάπλωσης στο υπόλοιπο σώμα ως προστασία [ 74 ]. Ο Bennett και οι συνεργάτες του [ 13 ] ανέφεραν ότι η κυτοκίνη συσχετίστηκε με φλεγμονώδες ερέθισμα.

Ως εκ τούτου, η απόκριση κυτοκίνης επηρέασε την ιντερλευκίνη-6 (IL-6) και τη χημειοτακτική πρωτεΐνη-1 των μονοκυττάρων (MCP-1), με p < 0,005 και p < 0,0005, αντίστοιχα. Τα αποτελέσματα έδειξαν υψηλές συγκεντρώσεις εκχυλισμάτων μεσεμβρίνης Sceletium , επιδεικνύοντας αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες [ 13 ]. Μελέτες in vivo, σε αρσενικούς αρουραίους Wistar χορηγήθηκαν εκχυλίσματα S. tortuosum . Τα αποτελέσματα έδειξαν σημαντικές ολοκληρωμένες αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις των εκχυλισμάτων Sceletium [ 10 ]. Τα προφίλ κυτοκινίνης του S. tortuosum διερευνήθηκαν και τα αποτελέσματα έδειξαν αντιφλεγμονώδη δράση [ 30 ]. Αυτόχθονες S. tortuosumΤα φυτά έχουν αναφερθεί ότι διαθέτουν διάφορες βιολογικές ιδιότητες, συμπεριλαμβανομένης της ψυχοδραστικότητας, αντιφλεγμονώδους, αντιοξειδωτικού, ανοσοτροποποιητικού, αντικαταθλιπτικού, αγχολυτικού καθώς και προαγωγής της αίσθησης ευεξίας. Μελέτες το έχουν αποδώσει στα αμέτρητα υψηλά επίπεδα αλκαλοειδών (Τραπέζι 1).

Mεταφραση απο το www.skarfi.gr

μπορείτε να βρείτε kanna καθώς και αλλα εθνογενει βότανα εδω 

Καλως Ήρθατε Η ιστοσελίδα απευθύνεται μόνο σε ενήλικες. Αν είστε άνω των 18 ετών πατήστε.